viool

Viool

De viool is het hoogst klinkende instrument binnen de strijkersfamilie. Met de strijkstok kun je heel gedetailleerd verschillende klanken maken. De viool is een instrument van hout en wordt een strijkinstrument genoemd. Door de klankgaten komt het geluid naar buiten als je een snaar laat trillen. Dat trillen kan een mooi geluid worden als je met de strijkstok over de snaren strijkt. Er is geen vioolmuziek te maken zonder strijkstok.

Een prima leeftijd om met vioolles te beginnen is zo rond je zesde, maar later kan natuurlijk ook. Gehoor, gevoel, handigheid en geduld spelen een belangrijke rol. Je kunt al heel jong met vioollessen beginnen. Om goed viool te leren spelen moet je wel geduld hebben. Je moet elke dag oefenen, ook al heb je er soms geen zin in. Het gaat niet vanzelf, maar als je doorzet, zul je zeker veel plezier beleven aan het muziek maken en kun je later ook met anderen samen spelen. 

Is er een mooier instrument dan een viool? Hoe geweldig is het niet als je luistert naar de solist die het vioolconcert van Beethoven speelt. Of luistert naar een violist van een Ierse volksband, waarbij je nauwelijks kan blijven stil zitten. De viool brengt emoties en hoe geweldig is het niet om dat instrument te kunnen bespelen.   

Martin de Winter

Martin de Winter geeft al meer dan 25 jaar vioolles. Martin is ook een professioneel uitvoerend musicus en zijn repertoire is heel breed; van barok en symfonisch tot pop en jazz. Martin heeft bij verschillende orkesten gespeeld zoals het Nederlands Filharmonisch Orkest, het Brabants Orkest, het Residentieorkest, het Limburgs Symfonie Orkest, het Metropool Orkest, enz. Het orkestwerk heeft Martin een enorme verrijking gegeven, dat toch zijn recht komt in zijn vioollessen. Vanaf 2010 is Martin zich meer gaan toeleggen op zijn groeiende lespraktijk en op kamermuziek. Ook is Martin actief in het samenstellen van orkesten t.b.v. kooruitvoeringen. Hij heeft dan tijdens de uitvoering de rol van concertmeester. 

Woensdag
15.00 – 22.00 uur
De poorterij, lokaal 5
martin-de-winter