trompet

Trompet

De trompet is een blaasinstrument gemaakt van koper, waarbij het geluid ontstaat door het trillen van de lippen . De trompet klinkt vrij hoog en kan helder en doordringend klinken. Maar ook rond en zacht. De vroegste trompetten hadden nog geen ventielen, waardoor alleen de zogenaamde natuurtonen konden worden gespeeld. Dat hoor je goed in de `taptoe `op 4 mei. Door de uitvinding van ventielen kan een trompettist tegenwoordig alle tonen spelen.     

De trompet wordt in verschillende muziekgenres gebruikt. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet en als solo-instrument, bijvoorbeeld met orgel. Daarnaast wordt de trompet ook in de lichte muziek gebruikt, in de jazz, zowel in bigbands als in kleinere formaties en in de popmuziek. De trompet wordt ook veel in de harmonie- en fanfareorkesten gebruikt.  

Jaap van Stam

Jaap begon, als zoon van een kerkorganist, te spelen op blokfluit en piano. Vervolgens ging Jaap al vroeg spelen bij de plaatselijke fanfare. Dat leidde er toe dat Jaap zowel klassieke als lichte muziek ging studeren aan het conservatorium in Utrecht met een voorliefde voor de trombone en voor improviseren. Jaap haalde ook nog het diploma HaFa-directie en geeft nu les in trompet, trombone, hoorn, bariton en tuba aan o.a. de Muziekschool in Zaltbommel. Naast het lesgeven is Jaap freelance trombonist, dirigent en arrangeur. 

Elke vrijdag
16.00 – 20.00 uur
De poorterij, lokaal 3
leraar

Weet je wat cool is? Trompet spelen! De trompet klinkt vaak boven alles uit en bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer van een muziekstuk. Echt gaaf.