trombone

Trombone

De trombone is een koperinstrument, dat sinds de 15e eeuw bestaat. Het woord is Italiaans voor “grote trompet”. Het instrument klinkt lager dan een trompet, omdat de buis langer en groter van diameter is. Ook is de beker wijder en het mondstuk groter dan dat van de trompet.  

Het bijzondere van de trombone is dat je door de schuif van de ene toon naar de andere kunt glijden. Met de trombone kun je overal terecht: in een popband, een Latingroep, in een big band, in een dixielandorkest, in een symfonieorkest of bij de fanfare of harmonie. De verschillende tonen ontstaan door het in- en uitschuiven van de schuifbuis en in combinatie met veranderende lipspanning tijdens het blazen.  

Sinds kort zijn er ook trombones van kunststof, in vrolijke kleuren, heel geschikt voor jonge kinderen. 

Jaap van Stam

Jaap begon, als zoon van een kerkorganist, te spelen op blokfluit en piano. Vervolgens ging Jaap al vroeg spelen bij de plaatselijke fanfare. Dat leidde er toe dat Jaap zowel klassieke als lichte muziek ging studeren aan het conservatorium in Utrecht met een voorliefde voor de trombone en voor improviseren. Jaap haalde ook nog het diploma HaFa-directie en geeft nu les in trompet, trombone, hoorn, bariton en tuba aan o.a. de Muziekschool in Zaltbommel. Naast het lesgeven is Jaap freelance trombonist, dirigent en arrangeur. 

Elke vrijdag
16.00 – 20.00 uur
De poorterij, lokaal 3
leraar

Lekker schuiven op een instrument en dan prachtige glissando’s laten horen, waar iedereen enthousiast van wordt? Dat kan met een trombone. Wat een heerlijk instrument.