hoorn

Hoorn

De hoorn hoort bij de koperen blaasinstrumenten. Het is eigenlijk een opgerolde koperen buis. Gelukkig maar want de buislengte van een enkele hoorn is bijna 3 meter. 
De hoorn is bekend om zijn mooie, warme klank. Je kunt er flink op schetteren maar ook fluisterend zacht op spelen. Het is echt een orkestinstrument en is te vinden in fanfares, harmonieorkesten en symfonieorkesten. De hoorn is ook steeds vaker in de jazzmuziek te horen. In filmmuziek is de hoorn vaak prominent aanwezig, vooral bij heldhaftige of juist romantische stukken. 
 
Er zijn veel soorten hoorns in verschillende prijsklassen. Ook speciale ‘kinderhoorns’ Dat zijn hoorns die kleiner opgerold zijn en daardoor gemakkelijker vast te houden als je nog niet zo groot bent. Ze klinken hetzelfde als een gewone, grote hoorn. 

Jaap van Stam

Jaap begon, als zoon van een kerkorganist, te spelen op blokfluit en piano. Vervolgens ging Jaap al vroeg spelen bij de plaatselijke fanfare. Dat leidde er toe dat Jaap zowel klassieke als lichte muziek ging studeren aan het conservatorium in Utrecht met een voorliefde voor de trombone en voor improviseren. Jaap haalde ook nog het diploma HaFa-directie en geeft nu les in trompet, trombone, hoorn, bariton en tuba aan o.a. de Muziekschool in Zaltbommel. Naast het lesgeven is Jaap freelance trombonist, dirigent en arrangeur. 

Elke vrijdag
16.00 – 20.00 uur
De poorterij, lokaal 3
leraren-en-instrumenten

Als je eenmaal het geluid van een hoorn gehoord hebt, dan wil je alleen nog maar op dit prachtige instrument spelen. Wat een magnifiek geluid!