bass-gitaar

Basgitaar

De basgitaar, een kruising tussen de contrabas en de elektrische gitaar, werd in de jaren ‘50 ontwikkeld, en werd een succes door Leo Fender. Aanvankelijk was de basgitaar bedoeld als vervanging van de contrabas. Het snaarinstrument vond al snel een eigen weg in de popmuziek.

De basgitaar lijkt een onopvallende rol te spelen in de meeste muziek, maar heeft ongemerkt een dikke vinger in de pap. De bas ondersteunt niet alleen het ritme, samen met de drummer, maar heeft ook een sterke harmonische rol.

De basgitaar is een meestal 4-snarig instrument, dat wordt gebruikt in bijna iedere vorm van moderne muziek. De stemming is standaard E-A-D-G; zoals een contrabas en gelijk aan de laagste vier snaren van een gitaar maar dan een octaaf lager. De basgitaar werd ontwikkeld in de jaren ’30. In eerste instantie was het idee om een bas te ontwerpen, die makkelijk mee te nemen was. Tot die tijd was het belangrijkste basinstrument de contrabas. Deze was echter onhandig om mee te nemen.
De meeste basgitaren zijn elektrisch, maar er zijn ook akoestische basgitaren gemaakt.Een bassist verbindt het ritme met de noten in de muziek. Dat maakt dit instrument zo speciaal: als bassist ben je eigenlijk drummer en gitarist in één.

Docenten

Ronald van der spek

Ronald van der Spek is een bekend gitarist. Ronald is afgestudeerd als docerend musicus klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Ronald geeft les op de verschillende soorten gitaar: basgitaar, akoestische gitaar en elektrische gitaar. Ronald treedt regelmatig op als soloartiest, waarbij hij zichzelf begeleid als zanger. Hij zingt dan covers van Eric Clapton, John Mayer, James Taylor en vele anderen.

Woensdag en vrijdag
14.00 – 21.00 uur
De poorterij, lokaal 4
Ronald-v.d.-Spek
Tom-Mandersloot

Tom Mandersloot

Tom is in 2020 afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg. Tom geeft zowel les op de akoestische gitaar als de elektrische. Tom is actief bij meerdere muzikale projecten zoals Jamiro Sol en Fabian Raphaël en is gitarist bij diverse coverbands zoals Radio Confetti en Prezz. Tom schrijft graag ook zelf muziek en krijgt allerlei opdrachten om soundtracks te maken en muziek te componeren voor bijv. reclamemuziek en jingles. 

14.30 – 22.00 uur
Maandag en donderdag
De poorterij, lokaal 4

Joeri Dekker

14.00 – 21.00 uur
Woensdag en vrijdag
De poorterij, lokaal 4
joerie-dekker