Geschiedenis van Muziekcollectief Zaltbommel

In het voorjaar van 2010 besloot het gemeentebestuur van Zaltbommel om de jaarlijkse subsidie aan de Plantage Tiel te stoppen. Deze regionale organisatie exploiteerde onder andere de muziekschool in de Poorterij. Deze organisatie was de opvolger van de Muziekschool Peter van Anrooij, genoemd naar de componist Peter van Anrooij (1879-1954), geboren in Zaltbommel.

Om het muziekonderwijs in Zaltbommel niet te laten verdwijnen, is medio 2010 een Muziek Onderwijs Collectief Zaltbommel tot stand gekomen. Een tiental docenten, sommigen voorheen docent aan de Plantage, zijn als zzp’er verbonden aan het collectief en geven in de Poorterij les aan 161 leerlingen.

Op 2 november 2011 is Muziekvereniging Muziekcollectief Zaltbommel formeel opgericht met een akte. Sinds 2012 ontvangt de vereniging jaarlijks een bescheiden subsidie van de Gemeente Zaltbommel: die subsidie zetten we in om de kosten van het muziekonderwijs voor de leerlingen laag te houden, concerten te organiseren en samenspel te bevorderen.